12.8.2013

Kesäkurpitsan marinointi ja tunnustus

Kun kesäkurpitsan kasvatus onnistuu, niin seuraava ongelma on suuren sadon hyödyntäminen. Paltanviljelyä Julkulanniemessä blogissa osa sadosta on kuivattu. Minä olen vielä onnistunut syömään saamani sadon, mutta reseptikirjoja on pitänyt selailla. 


Kesäkurpitsa kukassa
Jotkut reseptit eivät ole onnistuneet, mutta useimmat ovat olleet hyviä. Sen olen oppinut, että kesäkurpitsa on mieto, joten se tarvitsee mausteita. Kiitosta on saanut kokeilemani marinoidun kesäkurpitsan resepti. Jaan sen tässä toisillekin kokeiltavaksi.


MARINOIDUT KESÄKURPITSAT
(Kirjasta Eeva Salonen: Ruokatorstai)

1 kg hoikkia kesäkurpitsoita
(oliivi) öljyä paistamiseen
6 pieneksi palaksi leikattua valkosipulinkynttä
cayennenpippuria, suolaa
persiljaa (sen puutteessa käytin oreganoa)
Liemi:
6 rkl viinietikkaa
4 dl vettä
4 tl sokeria
2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä

1. Viipaloi kesäkurpitsat puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. ( Ison kesäkurpisan viipaleet vielä halkaisin, jotta mahtuvat paremmin pannulle ja purkkiin.)
2. Paista kesäkurpitsa viipaleet pannulla öljyssä pähkinän ruskeiksi. Nosta ne sitten talouspaperille, joka imee liian öljyn pois.
3. Laita viipaleet astiaan kerrokseksi. Sirota niiden päälle suolaa, cayennenpippuria, valkosipulia ja persiljaa (/oreganoa). Tee jokainen kerros näin.
4. Kiehauta marinointiliemi ja lisää sen joukkoon paistoöljyä. Kaada liemi maustetuille kesäkurpitsaviipaleille. ( Puolen litran astiaan lientä on hiukan liikaa, mutta sitä on oltava tarpeeksi, jotta viipaleet peittyvät.) Sulje astia ja laita se jäähtyneenä jääkaappiin.
5. Anna marinoitua vuorokausi. Sopii ruokien lisäkkeeksi ja myös vaalean leivän päälle.

Marinoutumaan menevää kesäkurpitsaa
Sitten vielä tällainen ihana tunnustus, jonka sain Emilieltä Hurahtanut blogista. Kiitos!

                                                     

Tässä sen säännöt:
Kopioi post it- lappu ja liitä se blogiisi
Kiitä linkin kera bloggaajaa, joka tunnustuksen myönsi
Anna tunnustus viidelle suosikkibloggaajallesi ja kerro heille siitä kommentilla
Ole iloinen saamastasi tunnustuksesta, vaikka se onkin kerrottu post it -lapulla ja toivo, että omat lempibloggaajasi jakavat sen eteenpäin.

Säännöissä ei kielletä tunnustuksen takaisin lähettämistä ja näin teki myös Emilie. Tässä on vain neljä, mutta se ei kai haittaa. Tällä hetkellä lempiblogeihin kuuluvat:

ja uudet tuttavuudet: 

Olen huomaamatta saanut uusia lukijoita. Tervetulo lukijakuntaa Leena Meinila, Katja Lammi ja Niina!

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti. Tosiaan koko sato kannattaa hyödyntää, mulla on tänä vuonna pieni pyöreä kesäkurpitsa, joka on hyvää, mutta sato ei ole päätähuimaava. Ehkä vuonna sitten vaikka paria eri lajiketta.
    Kiitos paljon tunnustuksesta ! Lämmittää mieltä, ja kannustaa jatkamaan bloggailua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on hyvä ja valkosipulinen. Suosittelen!

      Tunnustusten jakelukin lämmittää mieltä :)

      Poista
  2. Kiitos tunnustuksesta! Olen kokeillut marinoituja kesäkurpitsoita parillakin reseptillä, mutta en ihan tällä joten kokeiluun menee. Minulla oli tänä vuonna 6 kesäkurpitsan tainta ja onneksi oli, sillä jostain syystä yhden taimen sato ei ole ollut sellaista luokkaa kuin tavallisesti. Muutenhan minulla olisi ollut ihan vain riittävästi kesäkurpitsaa enkä olisi voinut taivastella sadon valtavaa määrää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsaan taitaa kuulua valtava sato. Vielä on löytynyt intoa ja hyviä reseptejä mihin sitä tunkea.

      Poista
  3. Kiitos, kiitos lempiblogi tunnustuksesta :)
    Kesäkurpitsa ohjeet ovat todella tarpeen, jostain syystä en oikein ole saanut käytettyä kuivattuja kurpitsoita, mutta pakastanut olen ja ne säilyy ihan hyvin. Ihan hirmu (liian)isoiksi ovat kasvaneet. Mulla on vain kaksi tainta ja liikaa tuli niistäkin, viime vuonna taisi olla 4 tainta. Menee kokeiluun tuokin resepti vielä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tahtoo kasvaa liian isoksi. Ensin kun katson, niin kesäkurpitsat ovat liian pieniä ja seuraavalla katsonta kerralla jo ylisuuria. Kasvavat kauheaa vauhtia!

      Poista
  4. Onneks olkoon! Voitit mun blogissa arvonnan ja postittaisin sulle sen kirjan. Laitatko vaikka sähköpostiosoitteeseeni osoitteesi: niinasilokivi@gmail.com

    Miten kauan tuo kesäkurpitsa säilyke muuten säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasin innokkaana jo sähköpostissa, mutta laitan vielä muidenkin luettavaksi tietoa reseptistä.

      Minulla säilyke oli hyvää vielä kuuden päivän päästä. Se on mielestäni kuitenkin pikasäilyke, sillä etikkaa on niin vähän. Ajattelin kokeilla pikkelssiä pidempään säilöntään.

      Poista
  5. Kiitos tunnustuksesta ja hienosta reseptistä. Minulla on sama ongelma. Kesäkurpitsaa tulee siihen tahtiin, ettei sitä jaksa syödä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaaminen viivähti, kun on ollut muita kiireitä. Olen saanut lahjoitettua kesäkurpitsaa. Se on auttanut sadon tuhoamisessa. Minulla on vain neljä tainta ja yksi niistä varjossa, joten se tuottaa satoa vähemmän kuin muut. Kuitenkin kesäkurpitsaa tuntuu vain riittävän. Seuraavana kesänä ei kannata laittaa ainakaan enempää taimia.

      Poista

Kiitos kommentista!